Dünyanın En Zengin 10 Arap’ı
Sizce dünyanın en zengin ülkesi hangisi? ABD mi? Çin mi? Bu ikisinden biri olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü bu iki ülke ilk 3’te bile değiller. Dünyanın en zengin ülkesi olma şerefi Katar’a ait! Katar ve civar ortadoğu ülkeleri zengin olmakla beraber en serveti enbüyük kişileri ve aileleri de barındırıyor. Hepsi Arap prensi değil tabi ama bir çoğu , inşaat, yatırım, telekomunikasyon, endüstri, petrol vs… nedeniyle çok zengin kişiler. İşte Ortadoğu’nun en zengin kişileri ve aileleri…
1)Abdullah bin Ahmad Al Ghurair & Ailesi, Birleşik Arap Emirlikleri: $3.1 milyar dolar
Birleşik Arap Emirlikleri bankacılık sektörüne öncülük eden Mashreq Bankası, Al Ghurair ailesine ait. Banka 1967’de aile tarafından kuruldu.
2)Taha Mikati, Lübnan: $3.5 milyar dolar
Taha Mikati, kardeşi Necip Mikati ile telekomüniskasyon firması Investcom’un kurucularındandır. Şirketteki hisselerini 2006’da Güney Afrikalı MTN grubuna satmasıan karşın faaliyetlerini M1 grubu çatısı altında devam ettirmektedir.
3) Necip Mikati, Lübnan: 3.5 milyar dolar
Bir önceki sayfada kardeşi Taha Mikati ile beraber iş yaşamını sürdüren Necip Mikati, aynı zamanda günümüz Lübnan Başbakanı. M1 grubunda kardeşine yardım eden Mikati ayrıca giyim markası Façonable’nin sahibidir. Güney Afrikalı MTN grubundaki hisselerinin değeri 1.9 milyar dolar.
4) Majid Al Futtaim, Birleşik Arap Emirlikleri: $3.6 milyar dolar
En zengin Arap ailelerinden birisinin ferdi olan Majid Al Futtaim, kardeşi Abdullah ile beraber milyarder Araplardan bir tanesi. Majid Al Futtaim’in sahibi olduğu şirketler arasında Ortadoğu ve Afrika’da faaliyet gösteren yatırım şirketleri ve alışveriş merkezleri de bulunmakta.
5) Sulaiman Al Rajhi & Ailesi, Suudi Arabistan: $6 milyar dolar
Sulaiman Al Rajhi, kardeşleri ile beraber kurdukları dünyanın en büyük islami bankası Al Rajhi’nin kurucusudur. Sadece Sulaiman Al Rajhi’nin bankada yüzde 20 hissesi vardır.
6) Nassef Sawiris & Ailesi, Mısır: $6.5 milyar dolar
Mısır’ın en köklü ve zengin ailelerinden birine mensup olan Sawiris, Mısır’ın ilk cep telefonu servis sağlayıcısı Mobinil’in kurucularındandır. 2008’de Kuzey Kore’nin ilk cep telefonu şirketi Koryolink’i de kuran Sawiris, bu ülke ile ilişkileri nedeniyle batı ülkeleri ile sorunlar yaşamıştır.
7) Mohamed Al Jaber, Suudi Arabistan: 7 milyar dolar
Suudi Arabistan’da doğan ve İngiltere’de eğitim gören Al Jaber, sahip olduğu MBI şirketler grubu ile bütün Ortadoğu ve Avrupa’da yatırımları mevcuttur. Otel zincirleri de bulunan Jaber’İn en bilinen otelleri “JJW Hotels & Resorts” dur.
8) Mohammed Al Amoudi, Suudi Arabistan 13.5 milyar dolar
Yarı Etiopyalı olan Al Amoudi, her zengin Arap iş adamı gibi, endüstri ve inşaat üzerine yatırımlar ile servet sahibi olmuştur. Petrol rafineleri de bulunan Al Amoudi, Corral ve Midroc adında iki holdingi bulunuyor. Al Amoudi şirketlerinin tüm dünyada 40.000 üzerinde çalışanı mevcut.
9) Joseph Safra, Lübnan 15.9 milyar dolar
Brezilya ve Lübnan vatandaşı olan Joseph Safra, tam anlamıyla bir aile imparatorluğu yönetiyor. Safra’nın ailesi 1952’de Brezilya’ya göç edip Sao Paolo’da Safra Bank’ı kurdu. Joseph Safra’nın girişimci ruhu ile banka Brezilya’nın en büyüğü haline geldi. Ayrıca Safra New York’ta Calvin Klein gibiünlü markalarında bulunduğu ünlü Madison binasının da sahibidir.
10) Prens Al-Waleed bin Talal Suudi Arabistan 20 milyar dolar
Kingdom Holding’in sahibi ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın üvey yeğeni olan Prens Al-Waleed bin Talal, belki de bu listenin en medyatik ismi. Sık sık ülkemize de uğrayan prens, medyada sahip olduğu şirketlerden daha çok süper lüks yatları, uçakları ile yer almakta. Citibank, Twitter, AOL, Apple gibi şirketlerde milyarlarca dolar hissesi bulunan Prens bin Talal, dünya üzerinde en büyük kişisel servete sahip Arap iş adamı olma ünvanına sahip.