Göstericiler 12 yaşındaki çocuğu köprüden attılar
Muammer Güler, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili son durumu değerlendirdi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı olaylarında şimdiye kadar 915 vatandaşın hastanelere kaldırıldığını, bugün itibariyle 79 kişinin hastanelerde yatmakta olduğunu bildirdi. Güler, bunların 4’ünün hayati tehlikesinin bulunduğunu, 8 kişinin yoğun bakımda olduğunu kaydetti. Muammer Güler, bu süreçte 516 güvenlik görevlisinin de yaralandığını söyledi.
İşte Muammer Güler’in açıklamalarının satır başları:
ZARAR 70 MİLYON TL
Şu ana kadar yaptığımız tespitlerde maalesef 280 işyeri, 103 polis otosu, 259 özel araç, 1 konut, 1 polis merkezi, 5 kamu binası, birisi Cumhuriyet Halk Partisi, 11’i de AK Parti teşkilatlarına ait 12 binada hasar meydana geldiğini, reklam panolarında, trafik levhalarında, otobüs duraklarında, kaldırımlarda, mobese kameralarında, sinyalizasyon sistemlerinde, park ve peyzaj düzenlemelerinde, aydınlatma direklerinde, çöp ve konteynırlarda ve polis noktalarında da önemli zararların da meydana geldiğini tespit ettik. Şu anda ki tespitler, bu zararların 70 milyonu aştığı noktasındadır
GÖSTERİ MEŞRU HAK ARAYIŞINI AŞTI
Adana’da bir polis kardeşimiz şehit oldu. Hatay’da da Abdullah kardeşimiz hayatını kaybetti. Gösteriler meşru hak arayışını aşan boyutlara ulaştı. Olaylarda 915 kişi yaralandı. Olaylar sırasında bazı provokasyonlar yapıldı. Marjinal kesimler bu olaylar üzerinden zemin bulma arayışında.
İŞGAL EYLEM HAKKI KİMSE DE OLAMAZ
Hiç kimsenin işgal eylemi yapma, yoldan geçenlere zarar verme gibi bir hakkı yok. Kameralara yansıyan orantısız güçle ilgili görüntülerden yararlanarak bu iddiaları bu tespitleri ayrıntılı bir şekilde incelemeye devam edeceğiz. Kameralara yansımayan onlarca olayın da polisler tarafından sağduyuyla kontrol altına alındığını belirtmek isterim.
Taşlı sopalı molotoflu saldırıya rağmen güvenlik güçlerimiz yetkileri kapsamında görevini yapmaya devam edecektir.
DEMOKRATİK ŞEKİLDE HAK ARAYANLARA TEŞEKKÜR
Tepkilerini demokratik şekilde koyan eylemcilere teşekkür ediyorum. Demokratik hak arama amacıyla başlayan eylemlerde provokatörlere fırsat verilmemesi gerekiyor. Provoke ettikleri kişilerle daha büyük eylemler yapmaya çalışıyorlar.
TWİTTER ŞİDDET ARACI DEĞİLDİR
Vandalizm karşısında sessiz kalmamız sözkonusu olamaz. Bizim can ve mal güvenliğini sağlamak gibi yasal bir görevimiz vardır. Devlet vatandaşının da hukukunu korumak zorudadır. Sosyal medya bir iletişim aracıdır ama provokasyon amacıyla kullanılmamalı. Twitter’ı kitlesel bir şiddet aracı olarak kullanmak tehlikelidir. Son günlerde kullanılan yöntemlerle toplum üzerinde nasıl etki bıraktığı ortadadır. Halkı kışkırtmaya çalışanlarla ilgili kanuni gereği mutlaka ifa edilmiştir.
EYLEMCİLER KAĞIT TOPLAYICISI ÇOCUĞU 6 METREDEN AŞAĞI ATTILAR
Biz toplantı ve gösteri yapma hakkını sonuna kadar savunuyoruz. Demokratik taleplerin ancak demokratik araçlarla dile getirildiğinde meşru olduğunu belirtiyoruz. Bu işin yolu demokrasidir, serbest rekabettir, seçimdir. Ankara’da son günlerde yapılmak istenenlerde amaç farklıdır. Her izin sonrası marjinal grupların Ankara’da farklı amaçlar için hareket ettikleri sözkonusu. Müdahalenin ancak polise saldırı ve kamu mallarına saldırı gibi olayların hayata geçirilmesiyle bu müdahaleler oluyor.
İkisi erkek toplam 6 yabancı uyruklu kişi gözaltında. Adana’da üzücü bir olay yaşandı dün gece. Bir kağıt toplayıcısı çocuk ne yazık ki göstericiler tarafından 6 metrelik bir yerden aşağı atılıyor. Elimizde çok özel görüntüler ve konuşmalar var.