Haber 16

Ah kalbim dizi

Ah kalbim dizi TRT’nin dolandırıldığının iddia edildiği metinde ifade veren isimlerin de birbirinden çarpıcı açıklamaları dikkat çekiyor.

Ah kalbim dizi
  • Diziler / Son Dakika
  • 10 Ekim 2012
  • Ah kalbim dizi için yorumlar kapalı
  • 378 KEZ OKUNDU

Ah kalbim dizi Televziyon izlenme oranlarının, para ve hediye karşılığı değiştirildiği iddiasına ilişkin hazırlanan iddianame kabul edildi.
 
Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen ve Üsküdar Cumhuriyet savcısı Akif Özgün tarafından hazırlanan 48 sayfalık iddianamede, çok çarpıcı ifadeler yer alıyor.
 
Ah kalbim dizi TRT’nin müşteki olarak yer aldığı iddianamade yapımcılar Selçuk ve Ferit Çobanoğlu, Bülent Can ve Mehmet Bülent  Erdinç’in de aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında ‘dolandırıcılık’, ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘kişisel verileri izinsiz kaydetmek’ gibi suçlarından ceza verilmesi isteniyor.
 
HABERDAR/ ÖZEL- İşte iddianamede yer alan ifade ve suçlamalardan dikkat çekici bazı satır başları:
 
BEYAZ ZARF İÇİNDE 300 LİRA!
 
İddianamede yer alan bilgi sahibi isimlerden birisi bakın hangi dikkat çekici öylemleri kullanıyor: Söz konusu bilgi sahibi şahıs ifadesinde çarpıcı bir detaya dikkat çekiyor. Evinde bulunan reyting ölçümleme cihazı sökülmeden yaklaşık 6 ay kadar önce kendisini bir erkek şahsın aradığını, eşiyle ziyarete geleceklerini söylediklerini belirtiyor. Eve gelen kişilerin kendilerinin yapımcılığını üslendikleri “Ah Kalbim” isimli filmin TRT’de yayınlandığını, Ahmet isimli kişinin kendilerine maddi durumun kötü olduğunu söyleyerek aylık düzenli öğrenim yardımı olarak  “300” TL vereceklerini söylediğini,  kendisi de kabul ettiğini, eve gelen bu kişi akşam saatlerinde yalnız gelip beyaz bir zarf içersinde kendisine 300 TL para verdiğini, bu görüşme sonrasında para vermediğini belirtiyor.
 
DİZİYİ İZLE PARAYI KAP!
 
İddianamede adı geçen bir diğer bilgi sahibi ise reyting cihazını evlerine takan kişilerin kendilerine ‘yardım’ etme karşılığında bazı dizileri izlemesi tavsiyesinde bulunduğunu iddia ediyor. İddianamede adı geçen kişi cihazın televizyonuna takılı olduğu dönemde kendini Ahmet olarak tanıtan bir kişinin kendisine misafir olacaklarını söyleyince kabul ettiğini, bu görüşmeden birkaç gün sonra Ahmet isimli kişi ile yanında eşi olduğunu söyleyen bayanın evine geldiklerini, ‘AGB cihazı sizde bağlıymış. Biz de bu cihazdan para kazanalım. Çocuklarınız okuyor ise onlara maddi katkıda bulunalım. Siz TRT 1’de yayınlanan “Ayrılık”  dizisini seyredin’ dediklerini sözlerini ekliyor.
 
TRT 1 VE TRT 2 İZLENMEYECEK
 
İddianamede yer alan bilgi sahiplerinden bir diğeri ise vermiş olduğu ifade de yine çarpıcı açıklamalarda bulunuyor. Sözü geçen bilgi sahibi şahıs, 2001-2005 yılları arasında reytingi ölçüm sisteminde bulunduğunu, cihaz takıldıktan 6 ay sonra ismini bilmediği bir kişinin evine gelip ‘TRT 1 ve TRT 2 kanalları seyredilmeyecek’ dediğini, yetkililer dışında kendisine telefon açan olmadığını ifade ediyor.
 
EL BİRLİĞİYLE DOLANDIRICILIK
 
İddianamede yer alan bir diğer ayrıntıda ise şu ifadelere yer verilmekte: “Ayrılık” isimli dizinin yapımını ismin iki çalışanının reyting ölçüm sisteminde bulunan panelhane adreslerinin bulunduğu illerde birlikte hareket ettikleri, başkaları adına telefon hatlarını kullanarak denekleri aradıkları net bir şekilde anlaşılmaktadır. Yine bir bilgi sahibinin beyanında da geçtiği üzere şüpheli Selçuk Çobanoğlu’nun kardeşi Ferit Çobanoğlu’nun da reyting hilesi yapılması için denek evlerinin dolaşılması eylemleriyle suça katıldıkları, şüphelilerin dayanışma içerisinde TRT’nin dolandırılması olayını gerçekleştirdikleri anlaşılmıştır. 
 
TANRIYAR ATV, FOX VE TRT’Yİ UYARMIŞ
 
İddianamede yer alan ifade sahibi Hüseyin Can Tanrıyar’ın da altını çizdiği konular bir hayli dikkat çekici. Tanrıyar ifadesinde özetle bakın hangi bilgileri veriyor:
 
Tanrıyar, reyting ölçüm işinin bu sektöre girdiği tarihten bu zamana kadar AGB firmasının yapmakta olduğunu, reyting analizlerinin üç şekilde verildiğini, bunların en önemlisinin reyting sonuçlarını yani izlenme oranlarını dakika dakika gösteren bilgi olduğunu belirtiyor.
 
Tanrıyar ayrıca bu söz konusu reytin ölçümleme sisteminde programda reklâm girdiği zaman izlenme oranı yaklaşık yüzde 40 düştüğünü, eğer bir programa reklâm girince reyting oranı düşmüyorsa bunun şüphe uyandırması gerektiğini ifade ediyor. Yaptığı araştırmalarda bazı programlarda bu yönde değerler olduğunu görünce de durumu ATV, TRT ve FOX TV olmak üzere birçok büyük TV kanalı ile paylaşıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ