İkinci öğretimler protestoda
Türkiyenin çeşitli illerindeki üniversitelerde ikinci öğretim eğitim gören öğrenciler, harç protestosu yaptı.
Konya’da ikinci öğretimde harçların kaldırılmamasına tepki gösteren üniversite öğrencileri, Zafer Meydanı’nda biraraya geldi. Öğrenciler, ‘İkinci öğretimde de harçlar kaldırılsın’, ‘Herkese eşit parasız eğitim’ ve ‘Eğitimde gece tarifesine son’ yazılı dövizler açtı.
İnternetteki sosyal paylaşım siteleri üzerinden organize olan 50 üniversiteli Zafer Meydanı’nda biraraya geldi. Grup adına açıklama yapan Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Ahmet Buğra Kalender, “Birinci öğretim ve açık öğretim harçlarının kaldırılması ‘müjde’ gibi sunulmaktadır. Fakat bilinmelidir ki harçların kaldırılması üniversite öğrencilerinin yıllardır yürüttüğü mücadeleler ile ödenen ve ödemekte olan bedellerin ürünüdür. Ayrıca bu uygulamayı müjde olarak niteleyen hükümet çeşitli bahaneler ile ikinci öğretim öğrencilerinin harçlarının kaldırmayarak fırsat eşitliğine aykırı davranmaktadır. Eylemlerimiz, adeletsizlik giderilinceye kadar devam edecek” dedi. Yapılan basın açıklamasının ardından öğrenciler dağıldı.
ÖĞRENCİLERDEN ŞARKILI HARÇ EYLEMİ
Denizli’de, Pamukkale Üniversitesi bir grup öğrenci, Delikliçınar Meydanı’nda ikinci öğretimde harçların kaldırılmamasını protesto için eylem yaptı. Türkiye Gençlik Birliği üyesi olan 60’a yakın öğrenci, şarkı ve marşlar eşliğinde hükümeti protesto etti.
Grup adına konuşan Türkiye Gençlik Birliği Denizli İl Başkanı Cem Dikmen, hükümetin harçlarla ilgili kararının öğrencileri bölmeye yönelik olduğunu söyledi. Dikmen şöyle dedi:
“Biz siyaset yapmıyoruz. Namusuyla geçinen, alın teri döken, çalışan, onurlu insanların çocuklarıyız. Babalarımız bize gemicikler, marketler zinciri satın alamıyor. Birinci öğretim ve açık öğretimlerde bakanlar kurulu kararıyla harçların kaldırıldığı açıklandı. Bu bir kandırmaca ve oyundur. Bu parasız eğitim mücadelesi verip, hapse atılan öğrencilerle oyun oynamaktır. Öğrencileri bölmek istiyorlar. Harçlar ikinci öğretimde de kaldırılmalıdır. Nitekim, birinci öğretimde de harçlar bir yıllığına kaldırılmıştır. Yaşasın, bilimsel parasız eğitim.”
Basın açıklamasının ardından öğrenciler, parasız eğitim için imza kampanyası başlattı. Üç gün boyunca toplanacak olan imzalar TBMM’ye gönderilecek. Bu arada öğrencilerle tartışan bir kadın polis tarafından uzaklaştırıldı. Öğrenciler, şarkı marşlarla eylemlerine son verdi.
İKİNCİ ÖĞRETİM HARÇLARI DA KALDIRILSIN EYLEMİ
Sosyal medyada ‘İkinci öğretim harçlarının da kaldırılmasına sessiz kalmayalım’ sloganı altında bir ayaya gelen öğrenciler akşam saatlerin de Taksim’de eylem yaptı. Öğrenciler, ‘O harç kalkacak. Üvey miyiz Devlet Baba’, Müşteri değil öğrenciyiz biz’, ‘ Parasız eğitim istiyoruz’, ‘İkinci öğretimi harcatmayacağız’ diye slogan attılar.
Birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinin harç parası ödemeyeceğinin açıklanması üzerine, aynı uygulamayı ikinci öğretime de isteyen yaklaşık 500 kişilik topluluk, Taksim’de ‘İkinci öğretim harçları da kaldırılsın, harçlara hayır’ yazılı pankart açarak, İstiklal Caddesi’nden yürüyüşe geçti.
‘Müşteri değil öğrenciyiz biz’, ‘ Parasız eğitim istiyoruz’, ‘ İkinci öğretim bu ülkenin insanı değil mi?’, ‘ Eğitimde gece tarifesine son’, ‘ AKP’nin harcında adalet yok’, yazılı dövizleri taşıdı.
Odakule’de topluluk adına basın açıklaması okuyan Utku Oğul;
“Kararın ayrıntılarında, ikinci öğretim, uzaktan eğitim, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden yine harç alınacağı, yabancı dille eğitim gören öğrencilerin bir buçuk kat harç vereceği var. Üniversiteliler arasında ikilik yaratan bu karar anayasadaki eşitlik ilkesine dahi uymamaktadır. Parasız eğitimi harçlara indirgeyen ve eğitim sürecindeki temel haklarını es geçen anlayış giderek artan eşitsiz eğitim koşullarını daha da keskinleştirmiştir.Harçlar pazarlık olmadan tamamen kaldırılmalıdır. Üniversitelere daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Harç kredileri borcu tüm üniversitelilerden silinmelidir. Üniversiteler hakkındaki kararlar üniversitelerin tüm bileşenlerine açık olmalıdır. Paralı üniversiteler kaldırılmalıdır. Parasız eğitimin gerçekleşmesi için başta harçlar olmak üzere, ulaşım, barınma, beslenme ve sağlık gibi üniversitelilerin temel yaşamsal ihtiyaçları parasız olarak karşılanmalıdır” dedi.
Açıklamanın ardından öğrenciler olaysız dağıldı.
ÖĞRENCİLER İKİNCİ ÖĞRETİM HARCININ KALDIRILMASI İÇİN YÜRÜYÜŞ YAPTI
Eskişehir’de üniversite öğrencileri, ikinci öğretim harçlarının kaldırılması için yürüyüş yapıp, mini tiyatro gösterisi sahneledi.
Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi’ndeki bir alış-veriş merkezi önünde toplanan yaklaşık 100 kadar Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ile Anadolu Üniversitesi öğrencileri, ‘İkinci öğretim harçları da kaldırılsın. Harçlara hayır’ yazılı pankart açıp dövizler taşıdı. Sosyal paylaşım sitesi facebookta yapılan duyurular üzerine bir araya geldiklerini belirten öğrenciler alışveriş merkezi önünde harçlarla ilgili mini bir tiyatro gösterisi de sundu. İkinci öğretimdeki harçlarının kaldırılmasını isteyen öğrenciler daha sonra sloganlar atarak İsmet İnönü Caddesi’ndeki tramvay yolundan Porsuk Bulvarı’na kadar yürüdü. Bu sırada tramvay yolunu kapatılmamasını isteyen polislerle öğrenciler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı.
Öğrenciler basın açıklamasını okuyan Özer Mete, ikinci öğretimden harç alınmasının üniversiteliler arasında ikilik yarattığını söyledi. Mete şunları kaydetti: “Bülent Arınç tarafından birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinin harç parası ödenmeyeceği açıklandı. Kararın ayrıntılarında ise ikinci öğretim, uzaktan öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden yine harç alınacağı, yabancı dille eğitim gören öğrencilerin bir buçuk kat harç vereceği vardı. Üniversiteler arasında ikilik yaratan bu karar, anayasadaki eşitlik ilkesine dahi uymamaktadır. Harçlar pazarlık olmadan tamamen kaldırılmalıdır. Üniversitelere daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Harç kredileri borcu tüm üniversitelerden silinmelidir. Üniversiteler hakkındaki kararlar üniversitelerin tüm bileşenlerine açık olmalıdır. Paralı üniversiteler kaldırılmalıdır. Parasız eğitimin gerçekleşmesi için başta harçlar olmak üzere ulaşım, barınma, beslenme ve sağlık gibi üniversitelilerin temel yaşamsal ihtiyaçları parasız olarak karşılanmalıdır.”
Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık çeşitli sloganlar attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ