Haber 16

Türkler, vazgeçilmezinden vaz mı geçiyor?

Sağlık Bakanlığı, şişmanlığın dünyada bir salgına dönüşmesini engellemek için obeziteye savaş açtı. Fazla kilo alma, sağlık riski taşıyan sonu ölüme ulaşan toplumsal bir sorun oldu.

Türkler, vazgeçilmezinden vaz mı geçiyor?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 12 Temmuz 2012
  • Türkler, vazgeçilmezinden vaz mı geçiyor? için yorumlar kapalı
  • 322 KEZ OKUNDU

Obezite, (şişmanlık) insan vücudunda depolanan yağ hücrelerinin ciddi risk oluşturucak şekilde artması ve sonucunda ölüm oranlarının kaçınılmaz olacağı karakterize bir hastalık. Hareketsiz yaşam fast food tarzı beslenme obeziteyi çağımızın hastalığı haline getirdi. 

Sağlık Bakanı vücuttaki yağlanmalara dikkat çekerek tehlikenin sinyallerini verirken, fazla kilolarından kurtulmak isteyen vatandaşlar diyetisyenlere koştu.  Birbirinden farklı diyet programları sunan uzmanlar soframızın vazgeçilmezi, temel gıdamız ‘ekmek’ konusunda kafaları karıştırdı.  Bir grup diyetisyen her türlü ekmeğin tüketilmemesini savunurken bir grup diyetisyende her türlü ekmeğin tüketilmesi gerektiğini savunuyor.
 
Peki şimdi vatandaş ne yapacak sağlıklı yaşam için ekmekten vazmıgeçecek yoksa ekmek yemege devam mı edecek?

Beyin, sinir sistemi ve alyuvarlar normal koşullarda enerji ihtiyaçlarını mutlak surette karbonhidratlardan karşılamak durumunda, karbonhidratlar vücudumuzda yapıtaşı olan glikoza dönüşür ve kan şekerinin esas kaynağını oluşturur o nedenle Dünya Sağlık Örgütü günlük enerjimizin %55-60’ının karbonhidratlardan karşılanması gerektiğini vurguladığını söyleyen Uzman Diyetisyen Turgay Köse şöyle devam etti.

 “ İşte bu noktada ekmeğin önemi ön plana çıkmakta. Sofraların temel besini ekmek olmadan bir beslenme şekli sağlıklı diyerek kabul edilemez. Özellikle zayıflama diyetlerinde ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat kaynaklarının diyetten tamamen soyutlanması gibi yaklaşımlarla sıklıkla karşılaşılmakta. Halbuki zayıflama ile kilo vermek arasında önemli bir fark var. Önemli olan, ağırlık kaybının hangi dokulardan kaynaklı olduğudur. Eğer ki kas ve su kaybı sağlayan bir yöntem uygulanıyorsa onun adı zayıflama değil, kilo kaybıdır. Diyetten ekmeği çıkarmak yerine esmer ekmeği tercih etmek; pilav, makarna, patates gibi nişastalı besinler tüketiliyorsa yanında ekmek yememek gibi bir davranış sergilemek daha sağlıklı olacaktır.” dedi. 

YEMEĞİN TADINA BAKMADAN TUZ KULLANAN TEK TOPLUM TÜRKLER

Ekmeğin içerisinde de bol miktarda bulunan tuz için, azı karar çoğu zarar mantığı ile hareket etmekte fayda olduğunu söyleyen Köse, “Uzmanların önerisi gün içerisinde 6 hatta 5 gram (yani silme olarak 1 tatlı kaşığı) kadar tuz alınması yönünde. Bu değer yemeklere ve ekmeklere eklenen tuz ile rahatlıkla karşılanabilmekte. Buna karşılık yakın bir zamanda Hacettepe Üniversitesi ve Türk Böbrek Vakfı tarafından yapılan 2 farklı araştırmada Türk insanının ortalama 18 – 18,5 gram civarında tuz kullandığı saptanmış. Çünkü yemeğin ve salatanın tadına bile bakmadan tuz kullanan tek toplum maalesef Türkler. 

Diğer yandan dünyanın en tuzlu peynir ve zeytinlerinin ülkemizde bulunduğu, füme etler, konserveler, et suyu tabletleri, hazır çorbalar, turşu, salamura yaprak, kuruyemişler hatta çikolatalı gofretlerde bile (sanki tadı tuzu yerinde olsun düşüncesi ile hazırlanmış gibi) tuz bulunmakta. Tuzsuz diye satın alınan ekmekler dışında kalan buğday, tam buğday, çavdar, kepekli ekmek tüm alternatiflerde tuz olduğu unutulmamalı.” dedi.

Devlet politikası olarak radikal bir kararın alınmasıyla ekmeklerdeki tuz oranının ve gramajların azaltılması buna karşılık kepek oranının arttırılması hayata geçirilirken Diyetisyen olarak ekmeğin gramajının azaltılmasını hem israfın hem de obezitenin önlenmesi adına yararlı gördüğünü söyleyen Köse, “Benzer şekilde kepek oranının arttırılması ve tuz oranının azaltılması da sağlığı geliştirici ve yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını azaltıcı etkiler sağlayacağına inanıyorum. Tüm bunlara karşılık hiç ekmek yememek, diğer karbonhidrat kaynaklarını tüketmek durumunda hiçbir sağlık problemi yaratmayacak”. dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ