İşsizlere iş imkanı geliyor
Ulusal İstihdam Stratejisi’nin ayrıntılar netleşmeye başladı. Örneğin halen işsizlik ödeneği alan işsizlerin…
Ulusal İstihdam Stratejisi’nin ayrıntılar netleşmeye başladı. Örneğin halen işsizlik ödeneği alan işsizlerin yüzde 31’i işten çıkış tarihinden itibaren 1 yıl içinde iş buluyor. Bu oran 2015 yılında yüzde 40’a çıkarılacak
Hükümet’in istihdamı artırmak ve kayıtdışılığı azaltmak amacıyla uzun süredir üzerinde çalıştığı Ulusal İstihdam Stratejisi’nin ayrıntıları netleşmeye başladı. Çalışma Bakanlığı tarafından işçi ve işveren örgütlerinin görüşüne sunulan stratejide kıdem tazminatı fonunun geleceğinden işsizlere yönelik uygulanacak çalışmalara kadar çok sayıda önlem yer alıyor.
Ödenek kullanımı artacak
İşsizlik ödeneği alan işsiz sayısı arttırılacak. İşsizlik ödeneği alanların toplam işsizlere oranı 2023’e kadar yüzde 10,8’den yüzde 25’e yükseltilecek. Ayrıca işsizlik ödeneği alanların işsizlik süresi de kısaltılacak. Halen işsizlerin yüzde 31’i işten çıkış tarihinden itibaren 1 yıl içinde iş buluyor. Bu oran 2015’te yüzde 40’a çıkacak.
Engelliye yeni iş kapısı
Sosyal yardımlar yeniden düzenlenecek, yapılan yardımların milli gelire oranı yüzde 3’e çıkarılacak. Sosyal yardım alanlar içinde çalışabilir durumda olanların tamamı İşkur kaydına alınıp meslek öğretilecek. 2023 hedefi kapsamında İşkur’a kayıtlı işsizlerin yüzde 25’i işe yerleştirilecek. Yine 29 bin 693 engelli vatandaş bu yıl içinde memur yapılacak. 25 bin 369 engelli de 2015’e kadar kamu ve özel sektörde işe yerleştirilecek. Uzun süreli işsizlerin oranı 2023’e kadar yüzde 28,6’dan yüzde 20’ye indirilecek.
Kadın işsize avantaj
Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 27,6’dan 2023’te yüzde 35’e çıkarılacak. Genç işsizlik oranı yaklaşık yarı yarıya azaltılarak genel işsizlik oranına yaklaştırılacak.
İşkur’a çalışan sayısı 10 bin kişiye çıkacak
İşkur hizmetlerinde çalışan sayısı, sözleşmeli ve hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dahil bu yıl 5 bine, gelecek yıl 7 bin 500’e 2015’te 10 bine çıkarılacak. 2013 yılından itibaren her yıl 400 bin kişiye işgücü yetiştirme kursu verilecek. İşgücü yetiştirme kursunu başarıyla bitirenlerin işe yerleştirilme oranı yüzde 23’ten, 2015 yılına kadar yüzde 40’a çıkarılacak.
Kıdem tazminatı fonu bu yıl geliyor
Yasal düzenlemesi bulunan ancak yeterli uygulama alanı olmayan esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilirliği artırılacak. Tüm işçilerin erişilebilirliğini güvence altına alan kıdem tazminatı fonu bu yıl içerisinde kurulacak. Ekonomik koşullara uygun olarak asgari ücretle ilgili düzenlemeler yapılacak. Aşırı çalışmayı önleyecek düzenlemeler yapılacak.