Haber 16

12 Banka’ya soruşturma açılacak!

Kurumun resmi web sayfasında yayımlanan duyuruya göre, Kurulun, 2 Kasım 2011 tarihli toplantısında…

12 Banka’ya soruşturma açılacak!
  • Gündem / Son Dakika
  • 21 Kasım 2011
  • 12 Banka’ya soruşturma açılacak! için yorumlar kapalı
  • 276 KEZ OKUNDU

Kurumun resmi web sayfasında yayımlanan duyuruya göre, Kurulun, 2 Kasım 2011 tarihli toplantısında bankacılık hizmetleri pazarında faaliyet gösteren Akbank T.A.Ş., Finans Bank A.Ş., HSBC Bank A.Ş., ING Bank A.Ş., Türk Ekonomi Bankası A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ve Ziraat Bankası A.Ş. ile Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş. ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık A.Ş. unvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.


Soruşturma, söz konusu teşebbüslerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararlarına ilişkin 4. maddesinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediklerinin tespiti amacıyla yürütülecek.


“BİZE ŞİKAYETLER GELDİ”


Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, 12 banka hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Kredi kartı faizlerine ilişkin bize talepler, şikayetler geldi. Biz başka konularda, başka başlıklar altında da bir kısım talepleri de dikkate alarak, ön araştırma kapsamında yaptığımız çalışmayı soruşturmaya dönüştürmüş olduk” dedi.


Kaldırımcı, Rekabet Kurumu ile İslam Ticareti Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen “İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin rekabet hukuku ve politikası alanındaki ihtiyaçların belirlenmesi” konulu konferans sırasında soruşturmayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Soruşturmanın 1 yıl içinde sonuçlanabileceğini, ya da daha da uzayabileceğini ifade eden Kaldırımcı, bunun tarafların talebine ve sürecin gerektirdiği çalışmaların zamanında yapılıp yapılmadığına bağlı olduğunu söyledi.


Kaldırımcı, şöyle devam etti.


“Kredi kartı faizlerine ilişkin bize talepler, şikayetler geldi. Biz başka konularda, başka başlıklar altında da bir kısım talepleri de dikkate alarak, ön araştırma kapsamında yaptığımız çalışmayı soruşturmaya dönüştürmüş olduk. Bankacılık bünyesinde yapılan çalışmalar… Çeşitli alt pazarlar itibariyle, belirlenen faizler konusunda işbirliği yapılıp yapılmadığı, ilgili sektörde sürecin nasıl işlediğine dair sonuçta ön araştırma ve soruşturmadan bahsediyoruz.”


HUKUKEN TAMAMLANMIŞ



Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, bir soruşturmanın, esasen hukuken tanımlanmış, ayrıntıları kanunlarda belirtilmiş, tarafların haklarının ne olduğu bilinen bir süreç olduğunu belirterek, ”Bu soruşturma sonucunda illa, ‘ihlal vardır, rekabet ihlal edilmiştir, şu kadar ceza verilecektir’ diye baştan düşünmek yanlış olur” dedi.Kaldırımcı, Rekabet Kurumu ile İslam Ticareti Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen ”İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin rekabet hukuku ve politikası alanındaki ihtiyaçların belirlenmesi” konulu konferans sırasında soruşturmayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Kurumun çeşitli zamanlarda çok farklı sektörlerde soruşturmalar açtığını hatırlatan Kaldırımcı, mevzuat çerçevesinde soruşturma açılmadan kendilerine intikal eden şikayetler ve taleplerin değerlendirildiğini ya da kurum ve kurum bünyesinde yapılan çalışmalardan hareketle re’sen ön araştırma ya da soruşturma kararlarının alınabildiğini belirtti.


Bankalarla ilgili Kuruma çeşitli konularda zaman zaman şikayetler geldiğini ve şikayetleri anlamlı bulduklarında ön araştırma yaptıklarını ifade eden Kaldırımcı, şöyle konuştu:


”Ön araştırmada elde edilen bilgiler, bir soruşturma yapma gerekçesine dönüşüyorsa soruşturma açıyoruz. Soruşturma, esasen hukuken tanımlanmış, ayrıntıları kanunlarda belirtilmiş, tarafların haklarının ne olduğu bilinen bir süreçtir. Bu soruşturma sonucunda illa, ‘ihlal vardır, rekabet ihlal edilmiştir, şu kadar ceza verilecektir’ diye baştan düşünmek yanlış olur. Biz, ilgili sektörün şeffaflık kuralları çerçevesinde sosyal sorumluluğunu idrak ettiğinin peşin kabulü ya da reddi anlamına gelecek bir ön açıklama yapamayız. Konunun anlaşılması yönünde bize düşen görevi yapmak için çaba sarf ediyoruz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ