Yoğurtun içinden çıkanlara bakın!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ihbarlar üzerine yaptığı kontrollerde ilginç sonuçlara ulaştı. Sofralardan eksik olmayan yoğurt, kaşar ve zeytinyağından neler çıktı neler!
Ercan Baysal’ın haberi
Bazı firmaların yoğurdun maliyetini azaltmak amacıyla sütün içerisindeki yağı alarak yerine margarin kullandığı ortaya çıkarıldı. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün yaptığı denetimlerde bazı işletmelerde
Vatandaşın sağlığını tehdit eden yoğurtla ilgili bir sağlıksız yöntem ise ürüne jelatin katılması. Jelatin yoğurdun içerisindeki kuru madde miktarını artırarak sertlik veriyor. Yoğurt tebliğine göre belirli bir sertlik oranının tutturulması gerekiyor. Pazar ve market raflarından yapılan denetimlerde yoğurdun yanı sıra kaşara ilişkin sağlığa aykırı hareket eden firmalar da tespit edildi. Palm yağı, kaşar peynirinde fiyatı ucuzlatmak amacıyla kullanılıyor. Normalde 9-10 kilo sütten bir kilo kaşar elde edildiğini ifade eden bir Bakanlık yetkilisi ise piyasada 5 liraya kaşar satılabildiğine dikkat çekiyor. Aynı yetkili, “Sadece sütün maliyetini ortaya koysanız kaşarın fiyatının 9-10 lira civarında olması gerekiyor. Kilosu 5-6 liraya satılan ürünün içerisinde olması gerektiği kadar süt olmayabilir.” diyor.
Et ve süt ürünlerine yönelik denetimlerde yoğurdun içerisinde margarine rastlanırken, geçmişte palm yağı da ortaya çıkarılmıştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sahaya inen 4 bin 400 personeli denetimlerde bazı firmaların et ve süt ürünlerinin yanı sıra piyasaya sağlıksız zeytinyağı sürdüğünü de tespit etti. Süt ürünlerinin yanı sıra vatandaşın sağlığı et ürünlerinde de hiçe sayılıyor. Düşük fiyata satılan sucuk, salam, sosis ve hazır köfte gibi et ürünlerine ise farklı maddeler eklenebiliyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bakanlık yetkilileri ise vatandaşa, “Et ve süt ürünleri alırken dikkat edin, ucuz diye merdivenaltı üretimlere kanmayın.” uyarısında bulunuyor. Bakanlıktan gerekli onayları almış firmaların ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili, güvenilen yerlerden et ve süt ürünü alınması tavsiyesinde bulunuyor.
GÜVENİLİR GIDA İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Ambalajdaki son tüketim tarihine dikkat edilmeli
Etiketlerde yer alan bilgiler okunabilir olmalı
Ürünün satıldığı raflar belirtilen ısıda olmalı
Dondurulmuş ürünler soğutucularda saklanmalı
Teşhir alanları ve raflar, değişik renklerde aydınlatılmalı
Orijinal ambalajından çıkarılmış olarak satılan gıdaların etiket bilgileri kontrol edilmeli
Ambalaj, şişmiş, delinmiş ve sızma yapmış olmamalı
Ürünlerin varsa teneke olan kısmı paslı olmamalı
Tarım Bakanlığı onayı aranmalı
Zaman