17 Ağustos 1999’da meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde, Yalova Çınarcık’ta inşa ettikleri 400 konutlu sitedeki 168 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan müteahhit Veli Göçer, depremin 12. yıldönümüne birkaç gün kala bugün tahliye oluyor.
Habertürk’ün haberine göre Kamuoyunda deprem müteahhitlerinin sembolü haline gelen ve 7.5 yıldır cezaevinde olan Veli Göçer, tahliyesinden önce konuştu: “90 aydır niye cezaevinde olduğumu bilmiyorum. İnşaatlar tamamlanıp teslim edildikten sonra ortağı olduğum binaları, sanki ben kendi elimle yapmışım gibi hüküm giydim. Günah keçisi ilan edildim. Oysa elimde bir Yargıtay kararı var. İnşaatlar tamamlandıktan sonra ortak olmuş bir müteahhit için beraat kararı veriyor, ‘Sorumluluğu yoktur’ diyor. Aynı Yargıtay benim için neden çelişkili bir onama kararı verdi. 2 bin küsur deprem davası açıldı, yüzlercesi zamanaşımına uğradı, yüzlercesi ertelendi. Neden sadece ben? Bu soruyu durmadan kendime sordum. Ben varsa cezamı çekmeye razı oldum ama benden başka kimse mi suçlu değildi. Bunca bina, bunca ölüm hepsinin tek sorumlusu ben miydim?”
7.5 YILDIR HAPİSTE
Adil yargılanma yapılmadığı gerekçesiyle 3 yıl önce AİHM’ye yaptığı başvurunun kabul edildiğini söyleyen Göçer, haklılığını AİHM yoluyla kanıtlayacağını söyleyerek, “Ben derdimi anlatamadım. Beni depremzedelerle karşı karşıya getirip, insanların duygularını harekete geçirdiler. O acılar üzerine kimse beni dinlemek istemedi. Ama haklılığımı kanıtlamaya kararlıyım” dedi.
Ortağı hapiste öldü
17 Ağustos 1999 depremi sonrası haklarında dava açılan müteahhitlerden, hapse giren tek isim olan Veli Göçer bugün tahliye oluyor Göçer ve ortağı İsmet Kösebalaban, Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan 18 yıl 9’ar ay hapis cezasına mahkûm edilmiş, karar Yargıtay’ca onanmıştı. Cezasının onanması üzerine 21 Ekim 2004’te cezaevine giren Veli Göçer, sırasıyla Bursa, Konya, Elbistan, son olarak da Silivri Açık Cezaevi’nde kalıyordu. Ortağı Kösebalaban ise bunama ve ağır hastalıkları nedeniyle Cumhurbaşkanı’ndan af talep etmiş ancak talebi kabul görmeyince cezaevinde yaşamını yitirmişti.
Binlerce dava açılmıştı
Resmi rakamlara göre yaklaşık 18 bin kişinin öldüğü 1999 depremi sonrasında, yapım hatalarından çöken binaların müteahhitlerine yaklaşık 2100 dava açıldı. Bu davalardan 1800’ü kamuoyunda Rahşan Affı olarak bilinen Şartlı Salıverme ile cezasız sonuçlandı. Geriye kalan 300 davanın 110 kadarında ise ceza verilse de çoğu ertelendi. Bunun dışında kalan davalar ise 16 Şubat 2007 Cuma günü 7.5 yıllık zamanaşımı sürelerini doldurarak düştü.