Ara seçim olursa CHP’den 75 vekil gider
Yemin krizi çıkaran CHP yemin etmemekte ısrar ederse ara seçim masada. Kılıçdaroğlu biz varız dedi ama seçimlerde CHP’nin 75 vekilini kaybetme ihtimali çok yüksek.
Hüseyin Likoğlu’nun haberi
Ergenekon sanığı Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay’ı bahane ederek kriz çıkaran CHP yemin etmemekte ısrar ederse, Anayasa’nın 84. maddesine göre, CHP’lilerin vekilliği düşürülüp, üç ay içinde ara seçim kaçınılmaz hale gelebilir. CHP’liler yemin etmemekte direnirse
Ergenekon sanığı tutuklu milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ı bahane ederek, Meclis’te yemin krizi çıkaran CHP, ara seçime neden olabilir. CHP yemin etmemekte ısrar ederse, AK Parti, Anayasa’nın 84. maddesini işletebilir.
Anayasa’nın 84. maddesinin 4. fıkrasına göre, Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin vekilliği düşürülebilir. Anayasa’nın 84. maddesi gereği CHP’nin 135 milletvekilliği düşürülürse, yine Anayasa’nın 78. maddesine göre üç ay içinde ara seçime gidilmek zorunda kalınacak. Ara seçimde sadece boşalan üyelikler için seçim yapılacak ve böyle bir durumda, CHP, mevcut milletvekili sandalyesinin üçte ikisini kaybetmekle karşı karşıya kalabilir.
Meclis kulislerinde konuşulan senaryoya göre, 135 milletvekili bulunan CHP, yemin krizini sürdürürse, ara seçim gündeme gelebilir. Anayasa gereği CHP’li milletvekillerinin vekillikleri düşürülecek. Ardından da üç ay içinde ara seçime gidilecek. Ara seçimde tüm partiler boşalan üyelikler için yarışacak. CHP’nin milletvekili çıkardığı illerde güçlü olan AK Parti’nin, 135 milletvekilinin 75-80’ini kazanma ihtimali de doğacak. Eğer, bu senaryo gerçekleşirse, AK Parti, Meclis’te yeni anayasa için ihtiyaç duyduğu 367 milletvekili sayını da geçmiş olacak.
BANKAMATİK VEKİLLERİ
CHP’nin yemin etmemesi, Meclis’te bir çok tartışmanın gündeme gelmesini neden olacak. Yemin etmeyen milletvekillerinin özlük haklarını aldıkları iddia ediliyor. Ancak bu da tartışmalı. Meclis’te hiçbir faaliyette bulunma hakkına sahip olmayan milletvekillerinin maaşları da tartışılıyor. AK Parti kulislerinde tartışılan bir konu da bu. Yemin etmediği için yasama faaliyetlerine katılmayan ancak milletvekili maaşı alan milletvekillerine ‘Bankamatik vekil’ benzetmesinde bulunan AK Partiler, “Bu paraları çoluk çocuklarına nasıl yedirecekler’ diye soruyorlar.
RAPOR BİLE ONAYA BAĞLI
Milletvekillerinin aldıkları maaşın yarısı yolluk. Yani yasama faaliyetinde bulunan milletvekillerine yaptıkları masraflar karşısında verilen bir ödenek. Yemin etmeyen milletvekilinin, yasama faaliyeti yapmadığı için bu yolluğu alması mümkün değil. Hatta, 90 gün rapor alan bir milletvekili, maaş alabilmesi Genel Kurul’un onayına bağlı. Yemin etmeyen milletvekillerinin, vekillikleri 84. maddeye göre düşürülmesi durumunda, yapılan ödemelerin geri istenip istenmeyeceği ayrıca bir tartışma konusu.
Meclis içtüzüğünün 3. maddesine göre, yemin etmeyen milletvekili, ilk birleşimde yemin etmek zorunda. Ancak, CHP’liler, yemin etmemelerine rağmen, Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına katılacaklarını belirtiyorlar. Eğer içtüzüğün 3. maddesinin ikinci fıkrası işletilirse, yemin etmeyen milletvekilleri, Meclis Genel Kurul’na ancak yemin etme şartıyla girebilir. Yemin etmeyen ve etmemekte ısrar eden bir milletvekili, Genel Kurul salonuna giremez.
MAKAM ODASI TARTIŞMASI
Pazartesi Meclis yeni başkanını seçecek. Meclis Başkanlığı seçiminin ardından Meclis Başkanlık divanı oluşacak. CHP Komisyonlara ve Başkanlık Divanı’na üye bildireceğini açıkladı. Ancak, CHP’li milletvekilleri yemin etmediği için, özellikle makam odası ve makam aracı bulunan Başkanlık Divanı üyesi bildirilen CHP’lilere bu imkanların tanınıp tanınmayacağı merak ediliyor. Örneğin Meclis Başkanvekili, Meclis İdare Amiri ve Divan Katibi üyesi olan bir milletvekili, özel makam odası, iki sekreter bir danışman ve makam aracı ve şoförü bulunuyor. CHP’lilere bu imkanların sağlanıp sağlanmayacağı merak ediliyor.
ANA MUHALEFET DE DEĞİŞİR
CHP yemin krizinde ısrar eder, AK Parti de Anayasa’nın 84. maddesini işletirse, en geç 2012 yılının ocak ayında ara seçime gedilir. Ara seçimde CHP mevcut milletvekillerinin ancak 3’te birini kazanabilir. Yani CHP’nin milletvekili sayısı 50’nin altında kalır. Böylece MHP yeni dönemin ana muhalefet partisi olur. CHP, 12 Haziran seçimlerinde sadece 48 ilden milletvekili çıkarabildi. Milletvekili çıkardığı illerin de sadece 7’sinde birinci parti oldu. Diğer illerde AK Parti birinci parti durumunda.