Kürt sorunu aşılacak mı?
Taraf gazetesinin haberine göre; Türkiye, AKP’nin sonradan “Milli Birlik ve Beraberlik Projesi” adı altında…
Taraf gazetesinin haberine göre; Türkiye, AKP’nin sonradan “Milli Birlik ve Beraberlik Projesi” adı altında anmaya başlayacağı “Kürt açılımı”nın ilk işaretini 10 Mart 2009’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İran’a giderken söylediği “Kürt sorununda iyi şeyler olacak” sözüyle aldı. Gül, bir tahmin ya da temenni ile değil, devlet içinde yapılan bir hazırlığın bilgisiyle konuşuyordu.
Ankara, 29 Mart 2009 genel seçimleri sonrasında PKK’ya silah bıraktırmayı da içeren bir açılım başlatma kararındaydı.
“Wikileaks Belgeleri” arasında yer alan bir kripto, ABD’nin de bu hazırlıkla ilgili bazı bilgilere sahip olduğunu, dahası Kürt meselesine kalıcı çözüm bulunmasının ancak PKK mensupları için af çıkarılması ile sağlanabileceğine inandığını ve bu yönde bazı temaslar yaptığını ortaya koyuyor.
27 Mart 2009’da ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’nin merkeze yazdığı “KİŞİYE ÖZEL” telgrafın başlığı: “PKK Affının Yapı-Sökümü.” Metnin Ankara Büyükelçiliği ile Adana Başkonsolosluğunun ortak çalışması olduğu da not düşülmüş. Kriptonun bir özelliği de Washington’da Beyaz Ev ve ABD Dışişleri gibi rutin muhatapların yanısıra CIA, Savunma İstihbarat Örgütü (DIA), ABD Genelkurmay Başkanı, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı ve ABD Müttefik Kuvvetler Komutanı’na ayrıca Almanya, Britanya ve Irak’taki ABD temsilcilerine de gönderilmiş olması.
Jeffrey’nin yazdığı telgraf raporda, Turgut Özal’ın 1993’teki üç aşamalı af planını büyük ölçüde desteklerken, Abdullah Öcalan’ı af kapsamından çıkarıyor.
Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nın 19 Mart 2009’da yabancı savunma ataşelerine verdiği brifing de raporda yer aldı: “Üst düzey bir J2 yetkilisi ‘af’ sorusunu şöyle yanıtladı: “Her seçenek masada.”
TARAF