ÖSYM soruları para ile satacak
ÖSYM, YGS ve LYS sorularını gazetelere parayla satma kararı aldı. Soruları yayımlayacak kuruluşlar…
ÖSYM, YGS ve LYS sorularını gazetelere parayla satma kararı aldı. Soruları yayımlayacak kuruluşlar ÖSYM’ye sınav başına 150 bin lira ödeyecek
Sorular geçen yıllarda özel televizyon ve gazetelere ücretsiz olarak verilirken bu yıl YGS ve LYS sorularını yayımlamak isteyen gazetelere 150 bin lira ödeme koşulu getirildi.
ÖSYM’nin TRT’yle yaptığı protokol çerçevesinde,özel televizyon kanalları da soruları hiçbir şekilde yayımlayamayacak. Sınav sorularının yayın hakkı yalnızca TRT’de olacak.
Pazar günü yapılacak YGS’ye 1 milyon 692 bin 345 aday katılacak. Son karara göre, ÖSYM ile medya kuruluşu arasında bir sözleşme imzalanacak. Medya kuruluşu parayı cuma günü mesai saati bitimine kadar bankaya yatıracak.
ÖSYM’DE PEK ÇOK İLK VAR
YGS ve LYS sorularını aynı pakette almak isteyen medya kuruluşuna 50 bin lira indirim yapılacak. Bankaya, YGS ve LYS soru paketi için 150 bin lira, yalnızca YGS soruları için 100 bin lira veya yalnızca LYS soruları için yine 100 bin lira yatırılacak.
YAYIN HAKKI TRT’DE
YGS soruları, sınavın bitiminden 2 saat sonra yalnızca devlet televizyonu TRT’den yayımlanabilecek. Özel televizyonlar soruları yayımlayamayacak, uzman yorumlarına yer veremeyecek.
Sorular, sınavdan 3-4 gün sonra ÖSYM’nin internet sitesinden kullanıma açılacak. Geçen yıllarda ÖSYM, tüm basın kuruluşlarına sınavdan 2 saat sonra soruları ücretsiz olarak dağıtıyordu.
ÖSYM, gazetelerden son kez 2005’te para aldı. 2006’da sorular ücretsiz olarak internet üzerinden şifreyle verildi. Geçen yıllarda cüzi rakamların kurum hesabına yatırıldığı görüldü.
“HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ KISITLANAMAZ”
Yayın hakkının TRT’ye verilmesini ve soruların parayla gazetelere satılacak olmasını eleştiren Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, “ÖSYM ve TRT devlet kuruluşları arası al gülüm, ver gülüm yapıyor. Bu bir skandaldır.
Böylesine ilkel bir tutumdan vazgeçilmeli. ÖSYM, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayamaz. Hakkı yok. ÖSYM hükümetin yan kuruluşu gibi çalışıyor.
TRT’nin izlenme oranları son derece düşük. Ayrıca öğrenci ve veliler sınav sonrasında TRT’yi izlemek zorunda değil. Bu yayın, TRT’ye izleyici kazandırma amacını da taşır” dedi.