Libya’dan son gelişmeler…
BM Güvenlik Konseyi’nde Libya’ya uluslararası müdahaleye yeşil ışık yakan karar tasarısı kabul edildi. Şimdi gözler askeri operasyonlara çevrildi.
BM Güvenlik Konseyi’nde Libya’ya uluslararası müdahaleye yeşil ışık yakan karar tasarısı kabul edildi. Şimdi gözler askeri operasyonlara çevrildi.
BBC’ye konuşan bir Fransız yetkiliye göre, saatler içinde Libya’ya askeri müdahale başlayacak ve müdahalenin başını Fransa çekecek…
ATEŞKES ÇAĞRISI GELDİ
14.41- Libya Dışişleri Bakanlığı ülkedeki askeri operasyonların durdurulduğunu açıkladı ve dünyaya ateş kes çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi kararını onayladı. Kararın alınmasından sonra operasyonun her an başlaması bekleniyor. Alınan bu karardan sonra Kaddafi’den geri adım geldi. Reuters haber ajansına göre Libya yönetimi Uçuşa yask bölgedeki tüm operasyonlarını, sivillerin zarar görmemesi için askıya aldığını duyurdu.
Libya Dışişleri Bakanı Musa Kousa “acil olarak ateşkes ilan ediyoruz ve askeri operasyonları durduruyoruz” dedi. “Sivillerin korunmasına büyük önem veriyoruz” diyen kousa ayrıca Libya’daki tüm yabancıların ve yabancı malarının da korunacağını duyurdu.
Daha önce CNN’e konuşan Seyfülislam Kaddafi de Bingazi’ye saldırmayacaklarını duyurmuştu.
SABAH SALDIRILAR VARDI
Öte yandan Kaddafi’nin saldırıları durdurma kararından önce hükümet güçlerinin yoğun saldırıları yaşandı. Uçaklar sabah saatlerinde batıdaki Misrata ile muhaliflerin merkezi olan doğudaki Bingazi’deki muhalifleri hedef aldı. El Arabiya televizyonu, Misrata kentindeki bombardımanda 4 kişinin öldüğünü duyurdu.Televizyon, tıbbi kaynaklara dayanarak verdiği haberde, bombardımanda 70 kişinin de yaralandığını bildirdi.
12.37- Arap Birliği de BM’nin kararına destek verdi. Birlikten yapılan açıklamada “BM’nin kararı sivilleri korumaya yöneliktir” denildi.
12.13- El Arabiya televizyonu, Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin Misrata kentini bombardımanında 4 kişinin öldüğünü, 70 kişinin ise yaralandığını duyurdu.
11.31- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM’nin kararı sonrası Libya’daki saldırıların durmasını umduklarını söyledi.
Fransa’dan korkutan açıklama
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
11.20- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Libya’ya müdahale kararının uluslararası meşruiyet çerçevesinde olduğunu söyledi.
10.47- Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, BM’nin aldığı uçuş yasağı kararının desteklendiği bildirildi. Açıklamada, askeri müdahaleye ise mesafeli durularak,”Libya’ya askeri bir müdahaleye karşı olduğumuzu daha önce belirtmiştik” denildi.
10.32- EL ARABİA: Kaddafi güçleri Mısrata kentini ağır silahla bombaladığını duyurdu.
BM Güvenlik Konseyi’nde Libya’ya uluslararası müdahaleye yeşil ışık yakan karar tasarısı kabul edildi. Şimdi gözler askeri operasyonlara çevrildi.
BM KARARINI VERDİ…
Libya’nın hava sahasının kapatılmasına yönelik öneri BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edildi. Karar 10 oyla geçerken ret oyu çıkmadı, 5 ülke çekimser kaldı. Bu kararla, konsey Libya hava sahasını uçuşa kapalı bölge ilan etti; kararda sivillerin korunması için bütün askeri tedbirlerin alınması ibaresi var.
Libya’ya ait bütün askeri hedeflerin vurulmasının söz konusu olduğu ve bu operasyonun tamamlanmasının bir hafta alabileceği ifade ediliyor.
Kaddafi’nin, muhaliflerin kalesi Bingazi’deki halka yönelik ‘bu gece geliyoruz’ açıklamasından saatler sonra, BM Güvenlik Konseyi, Libya’ya müdahalenin yolunu açan karar tasarısını kabul etti.
Güvenlik Konseyi’nin kararıyla, Libya’ya müdahale için yasal zemin sağlanmış olurken, konseyde artık kararın nasıl uygulanacağı görüşülecek.
Buna da, kararda vurgu yapılıyor ve ‘bütün gerekli askeri tedbirlerin alınması’ deniyor. ‘Bütün önlemler’ demek de, kararın destekçileri ABD, İngiltere, Fransa ve diğer ülkelerin operasyonu anlamına geliyor. (Kararda ”işgalci güç oluşturma dışında”, ”gerekli tüm önlemlerin” alınması deniyor.) ABD, İngiltere ve Fransa’nın askeri üslerinde bir hareketklilik zaten mevcut iken, ABD, Libya’ya operasyon düzenleme güç ve yeteneğinde olduğunu daha önce açıklamıştı.
Düşünülen, öncelikli olarak Kaddafi’ye bağlı askeri uçakların havalanmasını engellemek ki bunun için de, Libya’nın hava savunma sitemlerinin vurulması gerekli. Ardından ise tank ve zırhlı birliklerin hedef alınacağı anlaşılıyor.Detaylar arasında, uçakların yanında cruz füzelerinin kullanılması, ayrıca operasyonlarda NATO’nun Güney Akdeniz’deki üslerinin kullanılacağı ifadeleri var. Bu, gözleri İtalya’daki ve Girit ile Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki üslere çeviriyor.
Arap ülkelerinden lojistik destek alınması gündemde. Burada da, Bahreyn’deki ayaklanmalara müdahale eden Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin adı geçiyor.
Bu noktadan sonra, konseyde diplomatik prosedürler halledilecek ve daha sonra Libya hava sahası üzerindeki askeri hareketlilik izlenecek.