Eroğlu tünelde incelemeler yaptı
Çevre ve orman bakanı Veysel Eroğlu, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesini suya kavuşturacak, binlerce kişiye istihdam sağlayacak Ayn Zeliha su tünelinde incelemede bulundu.
Tünelin içinde konuşan Bakan Eroğlu, “Şimdi Allah izin verirse Atatürk Barajı’ndan 94 bin hektarlık araziye su getirecek olan 17 kilometre ve dünyada ilk dörde giden bir tünelin içindeyiz.” dedi.
Çok özel bir makine ile günde 25-30 metre ilerlendiğini belirten Eroğlu, şöyle devam etti: “Çalışmalar çok iyi gidiyor. Şu an itibari ile 2 bin 100 metre açılmış, aksilik olmasa kısa sürede bitecek. Bu tünel 7 metre çapında, bu kolay değil, makine 8 metre çapta açıyor. Hızlı olsun diye iki ray döşedik. Bir taraftan kazı malzemesi dışarı atılırken bir tarafta kazı devam ediyor. Eskiden çok yavaş ilerliyordu. Şimdi çok hızla yürüyor. Farkımız bu. Bütün katkı sunanlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bütün GAP bölgesinin bitmesi ile 2,1 milyar dolarlık gelir sağlanacak bitmesi ile 400 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bu tünelin faaliyete geçmesi ile Suruç ovasında 9 ile 13 kat zirai artış olacak. Bunlarla GAP bütün dünyayı besleyen bir gıda üssü olacaktır.”
Bakan Eroğlu, daha sonra tünelde protokol ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Tünelden çıkan Eroğlu, tüneli kazan makineye isim bulmaya çalıştı. Vatandaşlara ‘hangi ismi verelim’ diye sordu. Bir vatandaş ‘örümcek ismini verelim’ cevabını verdi. Bu öneriye çevredekiler gülünce Bakan Eroğlu, Ayn Zeliha tünelini kazdığı için ‘Zeliha’ ismini vermeyi uygun bulduğunu belirtti.
Daha sonra DSİ 15. Bölge Müdürü Saim Umucu’nun sunumu için toplantı salonuna geçildi. Salon dar olduğu için birçok vatandaş içeri giremedi. Bazı vatandaşlar buna tepki gösterdi. Bakan Eroğlu, yerin dar olduğunu, yapacak bir şey olmadığını ifade etti.
Müdür Umucu’nun sunumundan sonra toplantıya katılan vatandaşlara seslenen Eroğlu, bu emeklerin hakkının verilmesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, “Ben sizlerden bunu rica ediyorum. Başbakan Suruç’un bu projesini çok merak ediyor. Yıllardan beri özlemi çekilen bir proje ile burayı sulamak bize nasip oldu. Günde 30 metre ilerliyor. Kolay bir iş değil. Günde bin 500 metreküp hafriyat taşınıyor. Bu sisteme sahip çıkarak dört dörtlük çalışın. Çünkü devlet bir milyar dolar destek veriyor, bu destek hiçbir yerde yok. Büyük iller bile bunu alamıyor. Bunların kıymetini bilin.” diye konuştu.