Haber 16

Sigaranın gerçek yüzü; içinde alkol var!

ABD’de yapılan bir araştırma sigara firmalarının korkunç yüzünü gözler önüne serdi. Sigarada alkolden öksürük ilacına, amonyaktan siyanüre kadar çok şaşırtıcı maddeler bulundu.

Sigaranın gerçek yüzü; içinde alkol var!
  • Sağlık / Son Dakika
  • 07 Şubat 2011
  • Sigaranın gerçek yüzü; içinde alkol var! için yorumlar kapalı
  • 354 KEZ OKUNDU

Ali Yiğit’in haberi

Bir sigara firmasında çalışan ve adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, dehşet verici açıklamalarda bulundu. Sigaralara bilinmeyen bir maddenin enjekte edildiğini söyleyen kişinin anlatımları şöyle:


“Geçtiğimiz yıl bir sigara firmasının İzmir Torbalı’daki üretim tesislerini gezdim. Türkiye’nin en büyük sigara üretim tesisi adeta bir teknoloji üssüne benziyordu. Binlerce dönüm arazi üzerinde yükselen dev hangarlarda sigaralar tütünden paketlemeye kadar el değmeden üretiliyordu.

Yöneticiler, bizlere fabrikanın her tarafını gezdirdiler, tüm sorularımıza cevap verdiler, ancak sadece bir odaya girmemize izin vermediler. Bu oda, tütünün nemlendirildiği ve üzerine özel bir sıvının enjekte edildiği odaydı… Fabrika yöneticileri bu odaya özel bir bantla alınan tütünlerin, İsviçre’den getirilen özel bir sıvıyla nemlendirildiğini söylediler, ancak bu sıvının içinde ne olduğunu açıklamadılar. Sadece ‘Kakao, meyan kökü gibi tatlandırıcılar kullanıyoruz’ diye geçiştirdiler”


ÖZEL SIVIDA NE VAR?


Sigaraya enjekte edilen özel sıvının ne olduğuna ilişkin yaptığımız araştırmada, Türkiye’de konuyla ilgili herhangi bir araştırmanın yapılmadığını tespit ettik. Fakat Amerikan Halk Sağlığı Dergisi’nde konuyla ilgili dehşet verici bulgulara ulaştık.

İşte araştırmanın çarpıcı sonuçları:


Dr. Michael Rabinoff ve Dr. Nicholas Caskey’in “Pharmacological and Chemical Effects of Cigarette Additives” isimli araştırmada sigaranın inanılmaz etkileri olduğu ortaya çıktı. Önümüzdeki 10 yılda sigaradan kaynaklanan hastalıklar dolayısıyla 1 milyar kişinin öleceği öngörülen araştırmada, bu ölümlere sebep olan asıl unsurun sigara içinde bulunan katkı maddeleri olduğu vurgulandı. Araştırmada, sigaranın içinde tütünün yanısıra 599 adet katkı maddesi bulunduğu, bu katkı maddelerinden yaklaşık 100 tanesinin ilaç endüstrisinde kullanıldığı belirtildi.


SİGARAYA ÖKSÜRÜK İLACI KATARAK TİRYAKİLERİN SİGARAYI BIRAKMASI ÖNLENİYOR


1980’li yıllardan itibaren sigaraya katkı maddesi ekleyen firmaların, daha çok bağımlılık yapmak ve içenlerin sigarayı bırakmasını engellemek için amacıyla değişik ilaçlar kullandığı belirtilen araştırmada, araştırmada sigara içinde bulunan Benzil Salisilat’ın ağrı kesici ateş düşürücü, Akonitik Asit’in kas ağrısı ve romatizma tedavisinde, Okaliptol’ün mikrop öldürücü ve öksürük önleyici olarak kullanıldığı, üreticilerin bu maddeleri sigaraya katarak, sigaranın ölümcül etkilerini gizlemeye çalıştıkları bildirildi.


Ayrıca sigaraya katılan Asetaldehid maddesi nikotinin bağımlılık miktarını arttırıyor. Sigaraya katılan başka bir madde olan Amonyak ise ateşle birleştiğinde nikotinin etkisini dört katına çıkarıyor. Daha fazla zehirliyor ve daha öldürücü oluyor.

Sigaraya katılan 599 maddenin daha çok bağımlılık yapma ve sigaradan kaynaklanan sağlık sorunlarını gizleme fonksiyonları olduğu belirtilen araştırmada, mentol ve tatlandırıcılarla desteklenen tütünün boğazı yakmayarak, tüketiciyi daha çok içmeye teşvik ettiği iddia ediliyor.


SİGARADA ALKOL DE VAR

Sigaranın üretim aşamasında yoğun alkol oranı olan Kanyak ve Rom karışımıyla nemlendirildiği bildirilen araştırmada, sigaranın içindeki katkı maddeleriyle adeta bir uyuşturucu maddeye dönüştürüldüğü tesbiti yapılıyor. Tüketicilerin sigara içerek rahatlamasını da hedefleyen üreticilerin, beyni uyuşturarak büyük zarar veren propilen glikol maddesini kattıkları da belirtiliyor.

Tiryakilerin nefeslerini açarak daha derinlere ve daha fazla içmelerini isteyen üreticilerin, ürünlerine nefes açıcı etkisi olan Kakao’yu dahil ettikleri, meyan kökü, zencefil gibi kokulu maddelerle gençleri ve kadınları cezbetmeyi hedefledikleri ifade ediliyor.

ÇOCUĞUNUZUN SİGARASI MUZLU MU OLSUN ÇİLEKLİ Mİ?

Tütün ürünlerine tatlandırıcı katma yönündeki pazarlama taktiğinde ciddi artışlar olduğu bildirilen araştırmada, sigara endüstrisinin, bu yolla gençleri ve çocukları bağımlı yapmanın önünü açmak üzere çalıştığına dikkat çekildi. Sigara üreticilerinin ellerindeki teknolojik imkanlarla çocukları ve gençleri kazanmak için yakın bir zamanda muzlu, çikolatalı, çilekli gibi aromaları sigaralar ürettiği bildirilen araştırmada, gençlerin ve çocukların yeni hedef olduğu öne sürüldü


SİGARA BİR MÜHENDİSLİK HARİKASI

Konuyla ilgili olarak Toplumsal Hafıza’ya konuşan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigarayı “İçinde tütünden çok katkı maddesinin olduğu, uyuşturmayı ve bağımlı yaratmayı hedefleyen bir mühendislik harikası” olarak tanımlıyor.


Bilim dünyasının sigaranın içindeki katkı maddelerini bulmak için çaba gösterdiğini belirten Dağlı, “Bizler daha önce sigaranın içinde alkol olduğunu belirlemiştik. Şimdi ortaya çıkan bulgular, sigaranın içinde tesbit edilebilen katkı maddeleri, bu ürünün ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak asıl korkutucu olan, tespit edilemeyen başka maddeler de var. Yani sigara içindeki katkı maddeleri tam olarak bulunabilmiş değil” dedi.

KARAMAN’DAN ‘SİGARA HARAM’ FETVASI

İlahiyatçı Prof. Dr. Hayrettin Karaman, ise kesin bir dille sigaranın “Haram” olduğunu açıkladı.

Toplumsal Hafıza’ya konuşan Karaman, Sigaranın mekruh olduğuna karar veren alimlerin bundan 200 yıl önce yaşadığını, o zamanda sigaranın zararlarına ilişkin net bilgilerin olmadığını söyledi.


Karaman şöyle devam etti:
“Sigaranın zararının olmadığı iddiası ilgili bilime ve tecrübeye/vâkıaya aykırıdır. Sigaranın sağlığa zararlı olduğu, pek çok kanser vakıasının başlıca kaynağı olduğu bilinen bir gerçektir. Ayrıca içenden başkalarını da rahatsız ettiği ve onlara zarar verdiği için umuma açık ve ait olan yerlerde sigara içmek yasaklanmıştır.


Tiryakî olarak sigara içen kimselerin yaptıkları haramdır; çünkü sağlıklarına zarar vermektedir, başkalarını rahatsız etmekte ve onların da sağlıklarına zarar vermektedir. Zararlı bir şeye para vermek israftır, israfın da ötesinde bir yasak harcamadır. İslâm’ın bunları (sağlığa zarar vermeyi, insanları rahatsız etmeyi ve boşuna, faydasız, zararlı yerlere ve şeylere para harcamayı yasakladığı kesindir.”

Toplumsal Hafıza

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ