Haber 16

Taşıt kredilerine ayar yolda!

Ekonomi yönetimi, Davos Zirvesi’ne damgasını vuran, ‘sıcak paranın kontrolü’ ve ‘tüketime fren’ tedbirlerine yenilerini eklemeye hazırlanıyor. Munzam karşılıkların artması yetmezse taşıt kredilerine yeni ayar geliyor

Taşıt kredilerine ayar yolda!
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 31 Ocak 2011
  • Taşıt kredilerine ayar yolda! için yorumlar kapalı
  • 397 KEZ OKUNDU


Hüseyin Özay’ın haberi


Munzam karşılıklarla ilgili adım yeterli gelmezse taşıt kredilerindeki BSMV yükseltilecek.


Merkez Bankası’nın son olarak aldığı TL’deki zorunlu karşılıkların artırılmasına ilişkin kararın, tüketim üzerindeki etkilerini markaja alan ekonomi yönetimi, tüketimde düşüş sağlanamazsa bu kez vergi silahını kullanacak. Bu çerçevede, taşıt ve tüketici kredilerinin vergilerinin artırılması öngörülüyor.


Ekonomi yönetimi özellikle, lüks tüketim mallarındaki ithalat tutarları yakından takip ediyor. Örneğin, otomobil ve cep telefonu ithalatı mercek altına alınan ürünlerin başında geliyor. E


konomi kaynaklarının verdiği bilgiye göre, döviz kurlarındaki artıştan dolayı, her iki kalemdeki ithalat tutarlarında da bir gerileme başladı.


Ancak bu gerileme şu anda yeterli görülmüyor. Eğer bu düşüş yeterli düzeyde olmazsa, bu kez halen taşıt kredilerinden yüzde 5 olarak tahsil edilen Banka Sigorta Muameleleri Vergisi’nin (BSMV), yüzde 10’a yükseltilmesi planlanıyor.


Ekonomi yönetimi daha önce de tüketici ve taşıt kredileri üzerindeki KKDF kesintisini yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarmıştı.


Sıcak para için ise, swap işlemlerinde ve yabancı para işlemlerinde zorunlu karşılık oranlarının artırılması yer alıyor.


İnşaat sektörünü olumsuz etkileyeceği için konut kredilerinin maliyetlerinin artırılması yönünde ise herhangi bir karar bulunmuyor.


Bu nedenle, vergi artışlarının ağırlıklı olarak, tüketici ve taşıt kredilerinde yapılması planlanıyor.


• Bekleme odasında 4 tedbir bulunuyor


• Tüketici ve taşıt kredileri üzerindeki BSMV oranlarının yükseltilmesi.


• Tüketici ve taşıt kredileri üzerindeki KKDF oranında ikinci artışın yapılması.


• Yabancı para zorunlu karşılık miktarının artırılması.


• Swap işlemlerinin zorunlu karşılık kapsamı içine alınması.


star

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ