PTT’den Yargıtay’a cevap
Yargıtay’a ait dosyaların PTT tarafından geciktirildiği iddiasına yalanlama geldi
PTT Genel Müdürü Osman Tural, Yargıtay’a ait dosyaların PTT tarafından geciktirildiği iddialarının doğru olmadığını söyledi. Tebligatları “Tebligat Kanunu” kapsamında gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tural, söylenenin aksine PTT şubelerinde teslim alınmayı bekleyen Yargıtay’a ait çok sayıda dosya bulunduğunu açıkladı. Kapıdan kapıya posta hizmetleri de olduğunu aktaran Tural, Yargıtay’dan talep gelmesi halinde tebligatları bu sistemle yapabileceklerini ifade etti.
PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tural, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Yargıtay’a ait dosyaların PTT tarafından zamanında teslim edilmediği yönündeki iddialara cevap verdi. Resmi kurumlara belgelerin “Tebligat Kanunu”na göre ulaştırıldığını anlatan PTT Genel Müdürü Osman Tural, “Bu kanuna göre tebligatı çıkaran merciler belli ve bu tebligatı gerçekleştirmesi gereken kişiler de bizim postacılarımız. Tebligat kanununda söylenen şey, tebligatlar aynı şehir içerisindeyse, 3 gün aynı ilin ilçeleri arasındaysa 15 gün, ilden ile veya aynı ile bağlı farklı illerin ilçeleri arasındaysa 30 gün tebligatla ilgili süre tebligat kanunun koymuş olduğu sürelerdir.” diye konuştu.
Tebligatla ilgili ulaşıp-ulaşmadığı yönündeki takibi sağlayacakları otomasyon sistemlerinin mevcut olduğunu aktaran Tural, “Tebligat ne zaman, kime verildi? Şu anda nerede? Tüm bu soruların cevabını heminternetüzerinden hem biz cevap alabiliyoruz.” dedi.
Tebligat sürelerindeki kanunun belli olduğunu ancak yine de çok acil konularda “kapıdan kapıya teslim” servisi de olduğunu aktaran Tural, talep gelmesi halinde Yargıtay’a ait dosyaları bu sistem üzerinden de aktarabileceklerini vurguladı. Tural, “Aynı il içinde 4 saat, iller arasında da teslim aldığımızın ertesi günü yani 24 saat içerisinde teslim garantili bir sistemimiz var. Çok acil konularda buna başvurulabilir. APS tebligat hizmetimiz de var. Süreyle ilgili sorunu olanların hepsi ayrı ayrı hizmetler çerçevesinde gerçekleştirilebilir.” şeklinde konuştu.
Yargıtay’daki dosyaların sonuçlanmasında Posta Teşkilatı’nın bir kusuru olmadığını söyleyen Tural, “Bana göre böyle bir şey mümkün değil. Orada ne ifade edilmek istendi, ne söylenmek istendi bunu bilmiyorum.” diye konuştu.
PTT şubelerinde Yargıtay’a ait teslim alınmayı bekleyen belgeler de bulunduğuna işaret eden Tural, “Ben getirmişim, orada bekliyor. Alması gereken yargı mercileri bunu almıyor. Bunu neyle açıklayacağız. Bunları kendiler açıkladı.” ifadelerini kullandı.
Sorunun yargının iş yükünün ağır olmasından kaynaklandığını bildiren Tural, bu konuyu “Şu birim şunu yapmadı, bu birim şunu yapmadı şeklinde değerlendirmenin bir mantığının olduğunu düşünmüyorum. Çünkü tebligatla ilgili kanun tebligatı zamanında yerine getirmeyenlerle ilgili cezai müeyyidelerde uygulayabilirler ve bu yapılıyor.” dedi.
Son dönemdeelektroniktebligatla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü ve meclisten bu yönde bir kanun çıkması halinde sürelerin çok daha aşağı inebileceğini bildirdi.
Tebligatların ödenek sıkıntısından geciktiği iddialarının da doğru olmadığını dile getiren PTT Genel Müdürü Osman Tural sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim adalet Bakanlığı ile yaptığımız anlaşma çerçevesinden tüm yargı mercilerinin ödenekleri tek bir havuzda toplanıyor. Herkes istediği kadar kullanıyor. Para olmadığı zamanlarda bile biz yargı mercilerinin gönderilerini paranın gönderilmesini beklemeden gönderilmesini temin ediyoruz.”