Onlar protesto ediyor bizimkiler gidiyor!
Holywood’un ünlü yıldızları Hoffman ve Ryan’ın katılmadığı Kudüs Film festivaline bir Türk filmi katılıyor..
Dustin Hoffman ve Meg Ryan gibi Hollywood ünlülerinin protesto ederek katılmadığı Kudüs Film Festivali’nde bir Türk filmi gösterilecek. 5 Türk yönetmenin imzasını taşıyan ‘Kars Öyküleri’ isimli film, 17 Temmuz’a kadar sürecek olan festivaldeki tek Türk yapımı olacak.
Kudüs Film Festivali olaylı açıldı. Meg Ryan ve Dustin Hoffman gibi ünlülerin Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıyı protesto ederek festivale katılmamaları tüm dikkatleri bu organizasyona çekti. Festivalin ‘Panorama’ bölümünde bir Türk filminin gösterileceği haberi de duyanları şaşırttı. Özcan Alper, Zehra Derya Koç, Ülkü Oktay, Ahu Öztürk ve Emre Akay’dan oluşan 5 Türk yönetmenin imzasını taşıyan ‘Kars Öyküleri’ filmi, festivaldeki tek Türk yapımı olacak. Film, 10 ve 12 Temmuz’da gösterilecek.
POLİTİKACI DEĞİLİZ
5 HİKAYE 5 YÖNETMEN
Sanat ve siyaset ayrı
Kudüs, Irak, İran ayırmam
Fİlm çekmek bir nevi bencilliktir. Özünde tüm filmler beğeni kazanabilmek ve alkış alabilmek adına çekilir. Kudüs, İran, Irak gibi bir ayrım yapmam. Sinemaya hizmet eden bir insanın bu gibi dertleri olmaması gerekir. Festivallerin amacı halkla sinemayı birleştirmektir. Bu film o festivalde gösterilince Kudüs’teki insanlar Kars’ı görecek. Meg Ryan gitmezse, ben gitmezsem insanların iletişim hakkını da kesmiş oluruz. Bu bir korkaklıksa ve oraya giden ‘Başıma bir iş gelir’ diye düşünürse bu başka bir durumdur. Meg Ryan gitmekten vazgeçeceğine oraya başrolde oynadığı bir filmi göndersin.
Zeki Demirkubuz/Yönetmen:
Begüm Birgören/Oyuncu:
KESİNLİKLE GİTMEM
Turgay Tanülkü/Oyuncu: Film aylar önce istenmişti
Kars Hikayeleri, Kudüs Film Festivali tarafından aylar önce istenmişti. Yani hiçbir tatsız olay yaşanmadan önce festival kapsamında istenen bir film. Biz, sinemanın barışçıl bir yüzü olduğuna inanıyoruz. Tüm oyuncular para almadan oynadı. Ben, filme tepki gösterileceğini sanmıyorum.
Emre Akay/Yönetmen: Boykot anlamsız
Eskiden müzik grupları, Türkiye siyaseten yalnız olduğu için ülkemize gelmediklerinde çok sinir olurdum. Siyasi açıdan boykotun farklı araçlarla yapılmasını doğru bulmuyorum. Hükümeti protesto edebilir, yürüyüş yapıp, taş atabilirsiniz. Ülkeyi boykot etmek anlamsız. Gidip, derdiniz neyse anlatmak daha doğru.Festivale bir tavır alınmamalı.
Ozan Bilen/Oyuncu:
SANATIN SİYASETLE HİÇ İLGİSİ YOK
Sanatla siyaseti birbirinden ayırmak gerekiyor. Siyasi kaosun bizim filmimizle ne ilgisi var? Orada İsrailli sanatseverler var. Bu, hükümetlerin yarattığı bir kriz. Ben halklar arasında sorun olduğunu düşünmüyorum. Festivale seve seve katılırım.