Haber 16

Bakan Çelik’ten imamlara müjde!

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet’le ilgili kanun tasarısında konuştu vekil imamlara kadro müjdesi verdi.

Bakan Çelik’ten imamlara müjde!
  • İslam / Son Dakika
  • 26 Haziran 2010
  • Bakan Çelik’ten imamlara müjde! için yorumlar kapalı
  • 375 KEZ OKUNDU

Devlet Bakanı Faruk Çelik, cemevlerinin statüsü konusundaki talebi, yerine getirme çabası içerisinde olduklarını belirterek, ”Bugüne kadar hiç ele alınmayan bir konu çözüm aşamasına gelmiş bulunuyor” dedi. Çelik, vekil imamlık yapanlar için de tasarı hazırlandığını söyleyerek destek verilmesi halinde bu görevlilerin kadroya alınacağı müjdesini verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde MHP Grubu adına konuşan Antalya Milletvekili Mehmet Günal, dinin doğru anlatılması önemine işaret ederek, bunun Başkanlık tarafından yürütüldüğünü, dolayısıyla da kurumun önemini ortaya koyduğunu kaydetti.

Tasarıyla daha güçlü bir kurumun oluşturulması amacına itirazlarının olmadığını ancak tasarının katılımcı bir yaklaşımla hazırlanmadığını belirten Günal, bu nedenle bazı endişelerinin olduğunu ifade etti.

Günal, ”Eksiklikleri tamamlanarak kanun çıkarılmalı” dedi.

Diyanet Akademisi kurulması gerektiğini belirten Günal, İslam dininin akıl dini olduğunun çocuklara öğretilmesinin önemini vurguladı.

“DİYANET ÖRNEK ALINAN BİR KURUM”

AK Parti Grubu adına konuşan Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Diyanet’i, İslam ülkelerinin örnek aldığı bir kuruluş olduğunu ifade etti.

Kadrosuz 11 binden fazla cami olduğunu belirten Çiçek, bunların süratle kadroya geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Çiçek, ”Diyanet personelinin olmadığı camiler kontrolsüzdür. Kadro işinin süratle halledilmesi gerekir” diye konuştu.

Devlet Bakanı Faruk Çelik de hükümet adına söz alarak, konuşmalarda, AB’de din-devlet ilişkileri konusuna değinildiğini anımsattı.

İngiltere’de kral veya kraliçenin kilisenin başı olduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, Danimarka’da Kilise Bakanlığı bulunduğunu, Türkiye’de ise din hizmetini Diyanetin yürüttüğünü söyledi.

Ayrıca, AB anayasası 52. maddesinin her üye ülkenin dini kurumlarını kendi tarihi gelenek ve yorumuna bıraktığına dair hükmünü hatırlatan Çelik, ”Avrupa ülkelerinde dini kurumların devletle daha kapsamlı ilişki içinde olduğunu görüyoruz. Almanya’da kilise çalışanlarının 1 milyon civarında olduğunu paylaşmak istiyorum” dedi.

Parti gruplarına teşekkür eden Çelik, maaş iyileştirmelerinde uygulanması planlanan miktarın politik malzeme haline getirilmediğini söyledi. Çelik, ”Devletimizin imkanları bellidir ve Diyanet camiamızın talepleri ortadadır. Özlük haklarıyla ilgili çok ciddi iyileştirmeler gerçekleştirildi. Bunu birlikte yaptık. Onun için sizlere de teşekkür ediyorum. Ayrıca, 135 TL’lik bir ek ödeme imkanı sağlandığını ifade etmek istiyorum’‘ diye konuştu.

AHLAK EKSENLİ DİNDARLIK

Merkezi hutbe yazımının 3 yıl önce kaldırıldığını hatırlatan Çelik, şöyle devam etti:

”Sayın Hamzaçebi önemli konulara burada temas etti. Başkanlık, ‘ahlaka vurgu yapmıyor’, ‘bu konuda bir zaaf içerisinde’ gibi bir anlaşılma oldu. Böyle bir niyeti de yok zaten Sayın Hamzaçebi’nin bunu biliyoruz. Özellikle, doğru bilgiye dayalı ahlak eksenli dindarlık konusu üzerinde Diyanet İşleri Başkanlığı yoğun bir gayret sergilemektedir. Bunun hassasiyetle geliştirilmesi ve üzerinde durulması açısından ifade ediyorum.

Son 7 yılda yapılan yayınlar -mukayese etmenizi istiyorum- 70 yılda yapılan yayınlar mesafesindedir. Yani burada, nasıl yol izlendiğini, nasıl bir emek sarf edildiğini belirtmek açısından yararlı olduğu inancındayım. Milletimizin nezdinde Diyanet İşleri Başkanlığımızın itibarı artmıştır. Danışılan, müracaat edilen en önemli kurumlardan bir tanesidir. Başkanlık, son derece önemli gelişmeler kaydetmiştir. 2002 yılında 28 ülke ile başkanlık bu hizmeti verirken, bugün birçok topluluk ve ülke bazında bu rakamın 81’e ulaştığını da belirtmek istiyorum.”



VEKİL İMAMLARIN KADROYA ALINMASI

Bakan Çelik, konuşmalar sırasında, vekil imamların kadroya alınmasıyla ilgili talepte bulunulduğunu anımsattı.

Konunun, ilgili komisyonda tartışıldığını belirten Çelik, ”Bir önergeyle inanıyorum ki hepimizin ve özellikle vekil imam kardeşlerimizin beklediği bu soru da cevabını bulacak. 2005’ten sonra 6 aylık süreyle vekil imamlık yapmış din görevlilerimiz, 6 aylık süre içerisinde yapacakları müracaatlar neticesinde böyle imkanı , Yüce Meclisin kabul etmesi halinde gerçekleşmiş olacak” diye konuştu.

Tasarı hazırlanırken tüm kesimlerin görüşlerinin alındığını ifade eden Çelik, ”Yıllardır aslında bu yasa hazırlanıyor ve bugün huzurlarınıza gelmiş bulunuyor. Bunda da bir eksiklik olduğu kanaatinde değilim” dedi.

”Diyanet Akademisi fikri bizim tarafımızdan da uygun bulunan bir görüştür” diyen Çelik, ”İhtisas merkezleri kuruyoruz. 7 bölgede ihtisas merkezi düşünüyoruz. Bu son derece önemli . Bunların birer akademi şeklinde ele alınmasını tabii ki uygun buluyoruz. Fakat kurumlar arası yaptığımız görüşmelerde bir mutabakat elde edilemediği için bu çerçevede kalmış bulunuyor” dedi.

”ALEVİLİK REFERANS KAYBINDAN KURTULDU”

Çelik, Başkanlığın, Alevi vatandaşların yaşadığı illerdeki bütün görevlileri, Alevilik-Bektaşilik konusunda hizmet içi eğitime tabi tuttuğunu bildirdi.

Geçmişten gelen, klasik şikayetlerin bugün artık duyulmadığını vurgulayan Çelik, ”İlk defa hutbelerde, vaazlarda ve televizyon programlarında konu bilimsel olarak ele alındı. Alevi-Bektaşi klasikleri yayınladı ve Alevilik referans kaybından adeta kurtuldu. Hacıbektaş Veli eseri ‘Makalat’ ve ‘Velayetname’ gibi eserler başkanlık tarafından günümüz Türkçesine kazandırıldı” diye konuştu.

Çelik, daha birçok Alevi klasiklerinin günümüze kazandırılması konusunda Diyanet’in çabalarının ortada olduğunu ifade ederek, bu çabaların takdirle karşılandığını söyledi.

Alevi çalıştayları ile Diyanet teşkilatı yasasını mukayese etmeyi doğru bulmadığını belirten Çelik, şöyle konuştu:

”Bu çalışma son derece önemlidir. 31 yıldır ülkenin en önemli kurumlarından biri olan bir teşkilatın beklediği bir yasadır. Alevi çalıştayları ise uzun yıllardır ihtilaf haline gelen bir konunun ilk kez devlet tarafından ele alınmasıdır. Taraflarla bir araya geldik. Önümüzdeki hafta raporunu ve tüm konuşmalara ilişkin tutanakları her şeyi sizinle paylaşacağız.

Geldiğimiz noktada sembolik anlam taşıyan Madımak Oteli’nin kamulaştırmasını gerçekleştirdik. Mal sahibi yargıya götürmüş konuyu ama inanıyorum ki bu konu bitmiştir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatı konusudur. Şu anda din kültürü ve ahlak bilgisinin nasıl olması gerektiğiyle ilgili müfredat çalışması devam ediyor. Önümüze bir metin gelecek. İlgili taraflarla tartışıp, bunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabı olarak çocuklarımıza okutulmasını sağlayacağız.”

CEMEVLERİNİN STATÜSÜ

Bakan Çelik, Alevi çalıştaylarında cemevlerine statü verilmesi konusunda ittifak sağlandığını söyledi. Çelik, şunları kaydetti:

”Ülkemizin birliği, dirliği her şeyin önündedir. Bu konularda mümkün mertebe çok konuşmamaya, bu nazik konuyu hassas bir şekilde götürme çabası içindeyiz. Şu anda hukuk komisyonumuz, Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın yardımcısının başkanlığında kuruldu. ‘Cemevinin statüsü nasıl olacak?’, ‘Mevzuatımızda nasıl yer almalı?’… CHP’nin programını da okudum bu konuda. Toplumsal barışa katkı sağlayacak bir şekilde bu insan haklarına dayalı talebin yerine getirilmesi çabası, gayreti içerisindeyiz. Bugüne kadar hiç ele alınmayan bir konu çözüm aşamasına gelmiş bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, milletimizin doğumunda, düğününde, tasasında, sevincinde, şehidinde, gazisinde, istikbalinde, bekasında, nihayet cenazesinde var. Toplumsal kabul ve meşruiyetin en güçlü kurumu Diyanet İşleri Başkanlığıdır.”


”BİZİM SORUNUMUZ DİNDEN GEÇİNENLERLE”


AK Parti Tekirdağ Milletvekili Necip Taylan, tasarının tümü üzerinde şahsı adına söz alarak, laikliğin batı medeniyetinden bir şablon olarak alındığını söyledi.

Laikliğin üzerinde durulmadığını ve ideolojik bakıldığını savunan Taylan, ”Problem burada. Onun için bir türlü din konusunda anlaşamadık. 90 yıllık cumhuriyet tarihinde belki en çok enerji tüketilen konu da laikliktir. Laiklik konusunda da anlaşabilmiş değiliz hala. Çünkü dinin bireysel yönüne farklı baktık” dedi.

CHP grup Başkanvekili Muharrem İnce ise ”dinin siyasete alet edilmemesi” konusunda görüş birliği bulunduğunu belirterek, ”Şunu merak ediyorum; Diyanet İşleri Başkanlığı, namaz, oruç, zekat gibi tüm toplumsal olaylarda görüş bildiriyor. Ben şu ana kadar başkanlığın dinin siyasete alet edilmemesi konusunda herhangi bir görüşüne rastlamadım. Bu konuda da açıklama yapması gerektiğini düşünüyorum. ‘Laiklik konusunda anlaşamıyoruz’ dedi. Bence dindarlarla anlaşıyoruz. Dindarlarla bu toplumun tüm katmanlarının hiçbir sorunu yok. Bizim derdimiz, dindar geçinenler ve dinden geçinenlerle” diye konuştu.

Şahsı adına söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Diyanet’in olmazsa olmaz bir hizmeti yerine getirdiğini belirterek, MHP olarak, kurumu çok önemsediklerini ve değer verdiklerini kaydetti.

Alevi çalıştaylarının sonuçlandırılmasını isteyen Şandır, ”Alevi vatandaşlarımızın taleplerini Diyanet İşleri Başkanlığının yapısında yerini buldurmalıyız” dedi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerden sonra verilen aranın ardından Başkanvekili Güldal Mumcu, grupların anlaştığını belirterek, 29 Haziran Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ