İsrail ciddi boykota başladı!
İsrail’le başlayan krizin ilk günlerinde Türkiye’de zirve yapan “boykot” çağrıları, dibe vurdu. Şimdi sıra İsrail’in atağında. İsrail’de Türk mallarını boykot çağrıları başladı…
Türkiye’de “İsrail mallarına boykot” nabzı hızla düşerken, bu defa İsrail cephesinden kontratak geldi. İsrailli sendikalar, “Türk mallarını boykot edin” çağrısı yaptı.
500 milyon dolarlık Türk malı
Jerusalem Post, İsrailli işçilere Türk mallarından yılda 2 milyar İsrail Şekeli (yaklaşık 500 milyon dolar) değerinde yardım ve hibe yardımı yapıldığını iddia etti. Bu hediyelerin artık verilmeyeceğini iddia eden Jerusalem Post, İsrailli bir şirket olan Va’adim’in CEO’sunun görüşlerine de yer verdi. Va’adim’in CEO’su Ya’acov Alush, “Sendikalar bu işi, ulusal bir misyon olarak görüyor ve İsrail Hükümeti’nin de Türkiye’yle ilgili politikalarına bu paralelde değiştirmesini bekliyor” açıklamasını yaptı.
“Büyük şirketler boykota katılmaz”
Bu eylemin, Türkiye’ye olan seyahatleri yarı yarıya azaltacağını söyleyen Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkan Vekili Danny Tzimet, daha büyük bir boykotun ise çok zor olduğu görüşünde. Tzimet, “Büyük şirketlerin bu eyleme katılacağını sanmıyorum. Çünkü Türk şirketleriyle ikili ilişkiler çok aktif” açıklaması yaptı. Mail traifğiyle de hareketlendirilmeye çalışılan Türk mallarını boykot operasyonunda, mail içeriklerinde 20 kadar Türk markasının boykot edilmesi uyarısında bulunuluyor. Bu markalar arasında, Avrupa sermayeli şirketlerin Türkiye’de ürettiği bazı ünlü buzdolabı, kozmetik ve otomobil markaları da bulunuyor.
Türkiye’de ‘boykot nabzı’ dip yaptı
Buna karşılık Türkiye’de ise İsrail mallarını boykot tansiyonu hızla dibe vurmuş durumda. Boom Sonar isimli internet ve marka araştırmaları şirketi İsrail asıllı ürünlere karşı başlatılan boykot hareketinin internet ve sosyal medyada nasıl yer aldığını inceledi.
Boykot haberleri yüzde 90 düştü
Buna göre Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonrasında, İsrail mallarına karşı yapılan boykot çağrısı, ilk iki gün internet sitelerinde fazlaca yer buldu. BoomSonar ile yapılan araştırma sonucunda konu ile ilgili olarak ilk 2 günde toplam 699 haber yapıldığı tespit edildi. 2 Haziran tarihinden sonra ise konu hala gündemde olmasına rağmen, özellikle boykot hareketi ile ilgili haber sayısı her geçen gün azaldı.
Medyanın konuya olan ilgisinin giderek azalması sonucu, BoomSonar’ın konu ile ilgili tespit ettiği haber sayısı 77 ye kadar düştü. Aynı zamanda, konuya olan ilginin bu kadar kısa sürede azalması, başlangıçta gösterilen büyük tepkinin samimiyetine dair şüpheler uyandırdı.
Sosyal mecrada ise konuya ilgi çok daha büyüktü. Özellikle Facebook üzerinden hergün binlerce boykot mesajı paylaşıldı. Her ne kadar ileti sayısı yüksek olsa da, sosyal medyada da konuya olan ilgi giderek azaldı. 3 Haziran tahihinden itibaren sosyal medya iletileri sayısında düzenli bir düşüş yaşandı.
Bu kanallara daha detaylı olarak bakılınca: Friendfeed ve Twitter platformlarında konuya olan ilginin o kadar da fazla olmadı. Sadece 1 Haziran tahirinde Twitter üzerinden 350 ileti paylaşıldı. Diğer günlerde, her iki mecrada da haber sayılarında yüzde 50’ye varan azalmalar oldu.
Twitter ve özellikle Friendfeed’in aksine, Facebook üzerinde konuya ilgi büyük oldu. 1 Haziran tarhinde tam 5420 boykot mesajı paylaşıldı. Fakat aynı dibe vurma durumu Facebook üzerinde de sürdü. Boykot mesajlarına olan ilgi, diğer mecralarda da olduğu gibi Facebook’ta da 2-3 gün sonrasında kaybolmaya başladı.
Haberturk.com