YGS’de bunlara dikkat edin!
1,5 milyondan fazla adayın gireceği sınav 11 Nisan Pazar günü. Peki sınva sırasında nelere dikkat edilmeli? Strestem korunmak için neler yapılmalı?
Yeni sınav sisteminin ilk basamağı olan ve 1,5 milyondan fazla öğrencinin sınava gireceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 11 Nisan Pazar günü yapılacak. 5 alanda yapılacak olan İkinci basamak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ise Haziran ayında yapılacak.
YGS’ye Meslek Liselilerden Büyük İlgi
Sınava Giriş İçin Gerekli Belgeler, Hatırlatmalar ve Uyarılar
* Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi sınavdan 1 hafta öncesine dek sınava girecek adayın eline posta yoluyla ulaşmış olması gerekir. Şayet belge size ulaşmadıysa ya da belgeyi kaybettiyseniz ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinden mutlaka yeniden çıkarılması gerek.
* Sınava giderken son 6 ay içinde çekilmiş bir fotoğrafınızla birlikte, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ve nüfus cüzdanınızı götürmeyi unutmayın..!
* Sağlık kurulu raporları ÖSYM’ye ulaşan ve kabul edilen engelli adayın, Sınava Giriş ve Kimlik Belgelerinde ayrıca “engelli salonu” ibaresi yazılır.
Ayrıca ” http://tanitim.osym.gov.tr ” adresinden sınava girmeden önce yapılması gerekenlerle ilgili tanıtım filmini de seyredebilirsiniz…
Sınavlara Az Bir Süre Kala Uzmanlar Uyarıyor:
* Sınava gireceğiniz yeri önceden mutlaka görün, sınav günü tüm yurtta 1,5 milyon adayın yollarda olacağını düşünerek, trafik sıkışıklığına karşı alternatif yolları da gözden geçirin..!
* Sınav gününe 1-2 gün kala çalışmayı bırakın.
* Sınavdan önce sağlığınıza çok dikkat etmeli, sakatlanabileceğiniz sportif etkinliklerden kesinlikle uzak durmalısınız.
* Sınava dek sizleri çok çabuk hasta edebilecek dondurma gibi soğuk ve buzlu gıdalardan kaçınmalısınız.
* Sınavdan önceki gün midenizi bozabilecek veya midenize ağır gelebilecek yemekler yememelisiniz.
* Sınavdan önce daha rahat uyumak için sakinleştirici veya uyku getirici bir ilaç asla kullanmayın.
* Sınava bir kaç gün kala, sizi olumsuz etkileyebilecek, zihninizi meşgul edecek her türlü filmleri seyretmekten kaçının. Bu tür filmler yerine komedi filmlerini tercih edebilirsiniz.
Sınav Günü Neler Yapılmalı ?
* Sınavdan önce mutlaka kahvaltı yapın. Kan şekerinizin yükselmesi için aşırıya kaçmamak üzere reçel, pekmez, fındık, ceviz tüketilebilir.
* Sınava giderken kimlik belgelerinizin yanısıra, yumuşak ve kaliteli bir silgi ve kalemtraş, en az 2 tane kurşunkalemi yanınıza almayı unutmayın. Bunları geceden hazırlayıp evde kolay bulunabilecek bir yere koyun.
*Cep telefonu sınava sokulamayacağı için mutlaka yanınıza bir saat alın.
* Sınava giderken kesinlikle cep telefonu, telsiz, çağrı cihazı gibi iletişim cihazlarınızı yanınızda götürmeyiniz..!
* Sınavda giderken rahat edebileceğiniz kıyafetler seçmelisiniz.
* Sınav sırasında su, şeker, meyve suyu, bisküvi gibi özellikle sıvı gıdaları yanınıza almanız oldukça faydalı olacaktır. Ancak sıvı gıdaları sınav sırasında yudum yudum için.
Sınava Hangi Bölümü Çözerek Başlanmalı ?
* Sınavda hangi alanda iddialıysanız o alandan başlayın.
* Sayısalcı adaylar öncelikle matematik ve fen testinden başlayıp sonra da Türkçe ve sosyal bilimler testine devam etmeli.
Eşit ağırlık öğrencisi önce matematik ve Türkçe testlerinden başlayıp sonra fen ve sosyal bilimler testiyle devam etmeli.
Sözel alanındaki öğrenciler de Türkçe ve sosyal bilimler teslerine öncelik vermeli daha sonra matematik ve fen bilimleri testi çözülmeli.